5 Cara Kerja Dari Rumah Yang Betul 2018

Thursday, March 23rd, 2017 - Peluang Perniagaan

5 Cara kerja dari rumah yang betul 2018Ramai orang memilih untuk bekerja dari rumah kerana terdapat banyak kelebihan yang akan diperolehi. Walau bagaimanapun, tidak sedikit orang yang tidak berada pada tahap maksimum apabila bekerja dari rumah. Home adalah tempat yang penuh dengan gangguan dan cabaran untuk bekerja.

Oleh kerana kerja-kerja yang tidak maksimum, maka hasilnya juga tidak maksilam. Kerja dari kanan rumah diperlukan supaya anda boleh lebih optimum apabila bekerja dari rumah. Awak apa khabar? Berikut adalah beberapa tips beliau untuk anda.

1. Pastikan anda mempunyai jadual kerja yang jelas

Diuruskan masa yang baik sering cabaran yang paling sukar sehingga bagi yang bekerja dari rumah. Masalahnya, salah satu kelebihan yang terbaik bekerja dari rumah adalah percuma kerana kita boleh bekerja pada bila-bila masa.

Walau bagaimanapun, kebebasan ini tidak bermakna kita dapat bekerja dengan seperti yang anda mahu tanpa beban tanggungjawab. Walau bagaimanapun, kerja-kerja yang perlu disiapkan dengan penuh tanggungjawab.

Tidak kira sama ada anda bekerja dalam pejabat atau di rumah, pastikan anda bekerja pada kerja anda dengan betul dan pada maksimum.

Langkah ini menjadi tips utama untuk bekerja dari rumah adalah betul. Membuat jadual yang pasti dan tegas. Disiplinlah pada diri sendiri. Memperuntukkan masa untuk bekerja, ia boleh menjadi 2 jam, 3 jam, 5 jam atau apa sahaja yang sesuai dengan keperluan anda.

Jika masa telah datang untuk bekerja di luar jadual, maka meninggalkan kerja rumah yang lebih banyak, melainkan jika ia adalah sangat mendesak. Dengan berbuat demikian, berjaya masa anda untuk bekerja dari rumah tidak akan menjadi tidak kemas.

2. Pastikan anda membuat laporan kewangan terperinci

Bekerja dari rumah memerlukan keupayaan untuk memenejemen kewangan juga. Ini adalah perlu apabila anda bekerja dengan bisnes terbuka anda sendiri. Sila jangan kerana anda hanya bekerja pada anda sendiri, maka bisnes mengabaikan penyata kewangan.

Bekerja dari rumah mesti sentiasa memberi perhatian kepada laporan kewangan yang betul. Buat terperinci dan jelas. Jika anda tidak mahir dalam membuat laporan kewangan profesional, hanya buat dengan mudah. Yang penting, ada perbelanjaan semasa dan pendapatan.

3. Perniagaan berasingan daripada wang wang peribadi

Jika penyata kewangan telah wujud, maka anda juga perlu menguruskan kewangan mereka dengan betul. Iaitu, wang itu dalam buku ini, mestilah sama dengan wang yang anda benar-benar tahan. Kalau-kalau ada perbezaan antara penyata kewangan dan wang yang sebenarnya.

Untuk itu, anda perlu mengasingkan wang perniagaan dari wang swasta. Ingat untuk tidak pernah pergaulan.

Jika pernah apabila anda terpaksa mengambil wang dari perniagaan untuk keperluan peribadi, kemudian segera memulihkan. Begitu juga sebaliknya, tidak menggunakan wang peribadi dengan perniagaan pengurupan wang tanpa senarai itu sebagai hutang.

4. Konsisten dalam menjalankan perniagaan atau bekerja

Ketekalan diperlukan apabila anda bekerja dari rumah. Semua yang anda menjalankan, sama ada ia adalah satu strategi pemasaran, pengeluaran, kewangan dan masa perlu diuruskan Anda menjalankan secara konsisten.

Jangan hanya semangat pada awal membuka perniagaan sahaja. Dalam beberapa minggu atau beberapa bulan awal, pada permulaan anda bekerja dari rumah, mungkin masih tidak banyak keuntungan pada bulan Mei. Tetapi, jangan mudah berputus asa. Proses awal memang sentiasa berat.

5. Fokus untuk salah satu usaha yang digunakan untuk menjadi

Tumpuan juga menjadi kunci kepada kerja dari rumah yang betul. Ini bermakna, pada mulanya tidak membuka sehingga dua atau lebih perniagaan sekaligus. Jika anda tidak benar-benar mahir, maka perniagaan anda tidak menguntungkan, tetapi sebaliknya akan memudaratkan.

Anda akan keliru dalam menguruskannya. Hasilnya, semua usaha akan walhal. Jadi, jika anda membuka dobi bisnes, kemudian memberi tumpuan pertama untuk dobi. Jangan buka gerai semasa makan. Anda boleh menyusun mereka kekeliruan sendiri.

5 Cara Kerja Dari Rumah Yang Betul 2018 | Juwairiyyah Khatimah | 4.5